niedziela, 5 lutego 2012

Ślimaczki z dżemem cukiniowo-pomarańczowym

Dwa lata temu zrobiłam dżem z cukinii o smaku pomarańczowym. Ponieważ moim rodzicom i w tym roku obrodziła cukinia i znowu zdecydowałam się go zrobić tym bardziej, że super się sprawdza w drożdżówkach. Poniżej propozycja weekendowego łakomstwa pod postacią ślimaczków.

0,5 kg mąki
ok 0.5 dag drożdży
50 g cukru
1 szkl mleka ciepłego
1 jajko
szczypta soli
50g masła rozpuszczonego i ostudzonego
Dżem lub marmolada

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Po chwili wyrobić ciasto. Dodać masło i dalej wyrabiać na gładką masę. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Wysmarować go dżemem i zwinąć rulon jak na roladę. Odcinać plasterki ok 1 cm grubości. Ulożyć ślimaczki na posypanej mąką blaszce lob w foremce do muffinek i piec do zarumienienia (ok 15-20 min)w 180st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz