środa, 15 lutego 2012

Do uszycia...




 
Pomyslałam, że jak zobowiążę się na blogu do uszycia czegoś to wstyd będzie się z tego nie wywiązać;)
Tak więc na marzec zaplanowałam dwie spódnice i sukienkę:






źródło pinterest.com  

poniedziałek, 13 lutego 2012

Placki gryczane

Bardzo lubie kaszę gryczaną. Jak dziecko zajadałam sięsypką, świeżo ugotowaną kaszą z zimnym mlekiem - pycha! Poniżej propozycja dania z kaszą - odpowiednia na kolację. Można podać z dowolnym sosem lub tak jak ja - ze śmietaną.

200 g kaszy gryczanej
100g tłustego twarogu
1 jajko
kilka listków mięty
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Zmiksować ja razem z twarogiem i jajkiem oraz posiekanymi liskami mięty. Formowac małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.



niedziela, 12 lutego 2012

Coś się kroi...

Kolejna przeróbka dla syna.

sobota, 11 lutego 2012

Budyniowec z krakersami

Mała porcja słodkości ws am raz na weekend. Bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Ciasto zachwyca połączeniem słodkiego budyniu i słonych krakersów.

2 paczki słonych krakersów
2 budynie śmietankowe
750ml mleka
1 szkl cukru
3 żółtka
1 całe jajo
polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady

Pół litra mleka zagotować, w pozostałym mleku rozporowadzić budynie, dodać cukier, żółtka i jaja a nastepnie

roztrzepać na gładko. Płyn wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż do zgęstnienia kremu. Blaszkę wyłożyć krakersami, na to krem, jeszcze raz krakersy i krem. Przykryć warstwą krakersów i polać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Gdy przestygnie wstawić do lodówi na co najmniej 3 godziny.
Przepis wystarczy na blaszke o wymiarach 30cmx30cm.


poniedziałek, 6 lutego 2012

Polarek

Kupiona bluza polarowa w rozmiarze XL za jedyną złotówkę za sprawą moich rąk i mojej maszyny zamieniła się w polarek dla mojego syna w rozmiarze 98. Materiał jest cienki ale bardzo miękki i miły w dotyku no i oczywiście jest niezwykle ciepły. I całkiem dobrze się go szyje - w sam raz dla początkujących!Wykrój zrobiłam samodzielnie na podstawie innych bluzek syna i nawet jestem z niego zadowolona. Niestety trochę za ciasno jest pod szyją i ciężko przechodzi przez głowę;( ale planuję zrobić bok zapinany na napy i problem zniknie a zimowe mroźne wiczory nie będą nam straszne;)


niedziela, 5 lutego 2012

Ślimaczki z dżemem cukiniowo-pomarańczowym

Dwa lata temu zrobiłam dżem z cukinii o smaku pomarańczowym. Ponieważ moim rodzicom i w tym roku obrodziła cukinia i znowu zdecydowałam się go zrobić tym bardziej, że super się sprawdza w drożdżówkach. Poniżej propozycja weekendowego łakomstwa pod postacią ślimaczków.

0,5 kg mąki
ok 0.5 dag drożdży
50 g cukru
1 szkl mleka ciepłego
1 jajko
szczypta soli
50g masła rozpuszczonego i ostudzonego
Dżem lub marmolada

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Po chwili wyrobić ciasto. Dodać masło i dalej wyrabiać na gładką masę. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Wysmarować go dżemem i zwinąć rulon jak na roladę. Odcinać plasterki ok 1 cm grubości. Ulożyć ślimaczki na posypanej mąką blaszce lob w foremce do muffinek i piec do zarumienienia (ok 15-20 min)w 180st.


sobota, 4 lutego 2012

Deska

Zrobiłam mały lifting mojej starej deski do prasowania. Biedaczka nie wyglądała zbyt atrakcyjnie - co zresztą widać na poniższym obrazku. Materiał to zasłona kupiona w secondhandzie - jest dość gruba. Wybrałam najprostszą z możliwych metod - obrysowałam deskę, dodałam zapas i wciągnęłam grubą gumkę. A jak miło się teraz prasuje...;)


środa, 1 lutego 2012

Płatki jęczmienne z ananasem

Szybki sposób na śniadanko zarówno dla dużych jak i małych.

1 szklanka płatków jęczmiennych
2 szklanki mleka
anansy z puszki + sok

Płatki ugotować na mleku aż wsiąkną całe mleko. Udekorować kawałkami ananasa i skropione sokiem ananasowym.