wtorek, 31 stycznia 2012

Babka ziemniaczana

Bardzo proste i niezwykle sycące danie rodem z Podlasia.

0.5 kg ziemniaków
3 jaja
przyprawa do dań z ziemniaków
1.5 mięsa mielonego
1 jajo
1/2 szklanki śmietany
cebula średnia
masło

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Zmiksować z żółtkami i gotową przyprawą do ziemniaków. Białka ubić na sztywno i dodać do ziemniaków. Mięso wymieszać z podsmażoną na maśle cebulą, jajkiem i śmietaną. Doprawić mięso przprawami.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na to położyć masę mięsną i przykryć pozostalymi ziemniakami. Piec ok 1 godziny w 180st.
Udekorować natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz