sobota, 2 stycznia 2016

Piernikowe babeczki z budyniem




   Mam swój ulubiony przepis na babeczki - jest banalnie prosty i daje mnóstwo możliwości do modyfikacji, zmiany dodatków i wersji smakowych.
Tym razem z okazji świąt zrobiłam babeczki w wersji piernikowej i budyniowo-waniliowym nadzieniem oraz dekoracją produktami Delecta.


Składniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika

Budyń:
1 opakowanie dużego budyniu waniliowego Delecta
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru

Do dekoracji polewa czekoladowa Delecta i Kuleczki zbożowe Dekorada Delecty

Sposób wykonania:
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
W jednym naczyniu łączymy mleko, jajko, olej i płatki owsiane. W misce mieszamy dokładnie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie. Przekładamy cisto do natłuszczonych foremek na babeczki: Najpierw wypełniamy foremkę do ok 1/3 wysokości, na środek wkładamy łyżkę budyniu i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość Wkładamy do nagrzanego do 200stC piekarnika. Obniżamy temperaturę do 180st i pieczemy ok 20 min.

Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową i kuleczkami zbożowymi.


Powyższy przepis bierze udział w konkursie:
Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz