czwartek, 30 października 2014

Tort bezowy słodko - słony


    Mam taką małą słabość - zawzięcie zbieram ulotki z przepisami z Lidla;) Głównie robię to dla przepisów Karola Okrasy - jestem wielką fanką jego pomysłów kulinarnych. Oprócz przepisów Okrasy na tych karteczkach pojawiają się również przepisy na słodkości.
Właśnie jeden z tych przepisów mnie zaintrygował - "Słodko słony bezowiec". Postanowiłam wypróbować go przy najbliższej okazji a że najbliższą okazją była nasza rocznica ślubu to na 6-ciolecie naszego małżeństwa zasłodziliśmy się na maksa!;P Nie przesadzam - lubię słodkości ale mimo i tak zmniejszonej ilości cukru użytej przeze mnie tort był bardzo słodki. Wprowadziłam tez inne zmiany - zamiast krówek użyłam masy kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego słodkość;)

Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla.

Przepis z moimi modyfikacjami:
Blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)
  • 50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)
  • 100 g cukru pudru
Masa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • puszka masy kajmakowej (ok 400g)
  • 2-3 szczypty soli
  • 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody
  • kilka listków mięty do dekoracji
  • rodzynki 
  • orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy.
100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy masę do ostygnięcia.
Pozostałą, mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy kilka łyżek ubitej śmietanki do masy kajmakowej i mieszamy po czym wlewamy całość do pozostałej ubitej śmietany i delikatnie łyżką je łączymy.
Blaty przekładamy masą, posypujemy odłożonymi orzechami, pistacjami i rodzynkami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby masa stężała.


3 komentarze:

  1. Słodka rocznica :-) Smakowicie wygląda - mniam! Ale to pewnie straszna bomba kaloryczna, ehhhh :-/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam ze swoim M. tort szwarcwaldzki z kuchni Lidla i poza tym, że nam ciasto nie urosło (w przepisie nie było w ogóle proszku do pieczenia i chyba za mocno roztrzepałam jajka) i wyszedł twardy jak skała. Poza tym pyszny! Ten bezowy też mam na oku!

    OdpowiedzUsuń