wtorek, 7 października 2014

Krówka pod chmurką

  

     W ostatnich dniach jakoś nie po drodze miałam do mojej maszyny do szycia. Skroiłam dwie sukienki co powiększyło tylko stertę "rzeczy do zszycia" i coś nie mogę zabrać się za nie. Liczę, że przyjdzie wena i zasiądę przed maszyną i wszystko wkońcu zszyję.
    Tymczasem na osłodę
wrzucam przepis na ciasto, które wymyśliłam dawno temu i nazwałam je "Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)


Przepis:

200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
400g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki ziaren sezamu


   Mąkę, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia. 

1 komentarz:

  1. Witam. Bardzo apetycznie wygląda :). Na jaką blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń