poniedziałek, 22 września 2014

Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami

   

       Mój blog nazywa się Happy Creatiff więc wszystko co daje pole do popisu mojej kreatywności i sprawia, że jestem "happy" może spokojnie się tu pojawić. A nic chyba nie jest tak kreatywne i jednocześnie radujące jak upichcenie czegoś pysznego.



      Bardzo lubię piec ciasta i inne słodkości. Jeszcze bardziej lubię je pałaszować. Lubię też eksperymentować. Nie lubię za to sztywno trzymać się przepisów. Zawsze coś zmienię albo dodam od siebie. Stąd co jakiś czas będę wrzucać tu efekty moich eksperymentów kulinarnych.

     Uważam, że owoce sezonowe powinno się jeść surowe lub przynajmniej ich obróbkę sprowadzić do absolutnego minimum. Najlepiej wybierać te z naturalnych upraw na przykład z przydomowych ogrodów - takie owoce w sezonie mają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki.

Przepis:
150g margaryny
300g mąki pszennej
1 jajko
100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej)
2 łyżki kakao
200 ml kremówki
1 opakowanie serka mascarpone
jezyny, brzoskwinie lub inne świeże owoce
listki mięty do dekoracji

    Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.



1 komentarz: