Przepis
Ciasto:
1 duża marchewka
1 mała cukinia
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody
1 jajko
2 czubate łyżki kakao
1/2 szkl oleju
1 szkl mleka
Polewa:
50g margaryny
6 łyżek kakao
50 ml mleka
1 szkl cukru
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić margarynę z 6 łyżkami kakao. Ostudzić.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię razem ze skórką również zetrzeć na tarce. Mąkę, cukier, kakao i sodę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej i jaja. Wszystko połączyć razem, dodać cukinię i marchewkę. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min w 180st.
Mleko wymieszać ze szklanką cukru i dodać do ostudzonej wcześniej masy kakaowej. Tak przygotowaną polewą posmarować jeszcze ciepłe upieczone ciasto. Odstawić do ostygnięcia..
pięknie wygląda!ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPS dobrze że dłuuuugie jesienne wieczory sprzyjają ćwiczeniom, żeby takie pyszności zniwelować z "boczków"
słuszna uwaga;)
UsuńJak zobaczyłam to zdjęcie, to przypomniało mi się ciasto marchewkowe, które mi kiedyś serwowałaś... poezja ;-) A to musi być jeszcze lepsze :-) szkoda, że nie mogę spróbować...
OdpowiedzUsuńAleż możesz - przyjeżdżaj, zrobię takie specjalnie dla Ciebie;)
UsuńWygląda bardzo smacznie! Aż muszę spróbować :D Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam - to propozycja w sam raz dla wielbicieli wilgotnych ciast;)
Usuń