Kaszę mannę jedni uwielbiają inni nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam!
Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki.
Składniki:
1/2 litra mleka
10 łyżek kaszy manny
1 łyżka masła
1/2 szklanki sezamu
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
ulubiony dżem
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z łyżką masła. Gdy zacznie wrzeć wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Mieszać aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron.
Podawać z ulubionym dżemem.
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki - polecam!
Usuńsuper! na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że placki będzą Ci smakowały;)
Usuń*będą
UsuńW mojej kuchni kaszy manny nie brakuje nigdy, zawsze mam jej zapas, bo zwyczajnie ją uwielbiam :))) Jak dla mnie przepis rewelacyjny! Życzę powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuń"Nie dziękuję" - marzą mi się te książki od dawna;)
UsuńWow, wyglądają smakowicie :-) Tak się zastanawiam, czy możnaby bułkę tartą zamienić na coś innego, np. na mąkę z amarantusa albo orkiszową? P.S. Trzymam kciuki za Twoją wygraną w konkursie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kciuki;) Myślę, że można zrobić taką zamianę - ja użyłam bułki bo lubię smak chrupiącej bułczanej panierki. Jeśli ktoś nie lubi to można nawet z niej całkiem zrezygnować;)
UsuńJak już zaliczyć mnie do którejść do grup, to też raczej do tej lubiącej kaszę manną. Wieć i placuszkami na pewno bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń